Publisert: 25 desember 2024
Sist Oppdatert: 25 desember 2024
Et arkitektonisk landemerke
Kort om Barcode Oslo
Navnet Barcode kommer fra byggestilen som sett fra avstand kan sammenliknes med en såkalt strekkode, men byggene har blitt omtalt med en rekke forskjellige navn. Både Operakvarteret, Barcode-området, Barcode-byggene, Barcode-rekken og Bjørvika brukes for å beskrive området. Området ligger i nær tilknyttning til Sørenga og Oslo S. Både Deichmanske Hovedbibliotek og Munch Museet har fått plass i området, som de siste årene har blitt omfavnet av Oslo innbyggere.
Et arkitektonisk mesterverk
Barcode består av tolv bygninger med ulike høyder, bredder og funksjoner, som til sammen danner en «strekkode» sett fra avstand. Prosjektet, tegnet av flere ledende arkitektkontorer som DARK Arkitekter, Snøhetta og A-Lab, har skapt en spektakulær skyline som nå preger Oslos havneområde.
Med en miks av kontorer, boliger, butikker og restauranter har Barcode blitt et knutepunkt for aktivitet i Bjørvika.
Arkeologiske Funn
Under arbeidet med Barcode ble det funnet ni skipsvrak, opp til 18 meter lange, fra sent på 1500-tallet eller første halvdel av 1600-tallet. Dette er den største samling av historiske skipsvrak funnet her i landet. Barcode-tomtene lå under vann som en del av Bjørvika frem til midt på 1800-tallet. I funnene inngår også cirka 1100 krittpiper, kinesisk porselen og andre bruksting. Norsk Maritimt Museum stiller ut fra funnet.
Historien bak Barcode
Helt tilbake til 19. januar 2000 ble det vedtatt at det «nye Oslo» skulle ha et gjennomgående tema ved navn «Fjordbyen». Dette involverte flere prosjekter langs kysten av Oslo sentrum, deriblant utbyggingen av Bjørvika hvilket Operahuset i Oslo ble en del av. I 2003 vedtok bystyret en reguleringsplan som innebar fem høyhus, det høyeste i felt B11 nærmest Stasjonsallmenningen, som fikk en ramme på maksimalt kote 100 moh, som ville innebære cirka 24 etasjer.
Barcode-rekken i Bjørvika, et av hovedstadens mest ikoniske arkitektoniske prosjekter, fortsetter å fascinere og utfordre både lokale og tilreisende. Siden åpningen i 2014 har Barcode blitt et symbol på modernitet og urban utvikling, men har også vært gjenstand for intens debatt rundt byutvikling og sosial bærekraft.
Veien videre
Barcode er bare én del av en større transformasjon i Bjørvika. Nye prosjekter, som den pågående utviklingen av Bispevika og Sørenga, lover å gi området enda mer liv og variasjon. Samtidig pågår det en viktig diskusjon om hvordan Oslo kan vokse på en måte som både ivaretar estetiske kvaliteter og inkluderer bredere samfunnsinteresser.
Med Barcode som en del av sin skyline har Oslo markert seg internasjonalt som en moderne og ambisiøs by, men utfordringen fremover blir å finne balansen mellom vekst og bærekraft.
Adresse
Barcode Oslo
Dronning Eufemias gate 1
0150 Oslo
Norway
Rettigheter til inneholdet – Alt innehold kommer fra AI, søkemotorer som Google og respektive aktøres kanaler. Inneholdet samles med ulike AI verktøy. Opplev Østlandet har ikke noen form for juridisk eierskap til innholdet så sant annet ikke er oppgitt.